Iowa

Iowa

door Marije Tigchelaar

Sommige schatten liggen diep verborgen. Iowa is zo'n schat. In de Amerikaanse staat lopen de toeristen je niet voor de voeten. Ontdek de geboortegrond van Buffalo Bill en eet als een echte Amerikaan in Iowa, Food Capital of the World.

Iowa ligt in het hartje van Noord-Amerika. Ruim drie miljoen Iowan wonen in deze staat. Zij zijn vernoemd naar de Ioway indianenstam. Dit was een van de vele stammen die in het gebied leefden voordat kolonisten het gebied ontdekten.

ZELF NAAR Iowa?

Bekijk alle 1 reizen naar Iowa

De staat kenmerkt zich door maïs, maïs en nog eens maïs. Iowa ligt centraal in de zogeheten 'corn belt' van Noord-Amerika. De lange maïsvelden strekken zich uit tot aan de horizon. Het zal je niets verbazen dat dit het belangrijkste exportproduct van de staat is.

Des Moines

Zelfs rondom de steden van Iowa zijn veel maïsvelden te vinden. Des Moines is de hoofdstad en ligt in het midden van de staat. Met 200.000 inwoners is het meteen de grootste stad van Iowa.

In de stad is weinig terug te zien van het gele gewas. De koepels van het provinciehuis vormen een opvallend verschijnsel in de skyline van de stad. Voornamelijk de gouden koepel valt op. Het pronkstuk is gemaakt van 23 karaat goud en wordt op een waarde van 400.000 US Dollar geschat.

Iowa State Fair

De Iowa State Fair in Des Moines trekt jaarlijks maar liefst een miljoen bezoekers. Optredens van bekende artiesten, een kermis en veel verschillende wedstrijden vullen tien dagen in augustus. Zo is er bijvoorbeeld een talentenjacht. Ook strijden boeren om prijzen voor het beste vee.

Iowa noemt zichzelf de officieuze 'Food Capital of the World'. Op de State Fair komt dit duidelijk naar voren. Tweehonderd verschillende eetgelegenheden zorgen ervoor dat je geen honger krijgt. Op de Fair wordt veel eten speciaal op een stokje geserveerd. Een paar voorproefjes zijn 'gefrituurde-Snickers-op-een-stokje', 'hardgekookt ei-op-een-stokje', 'augurk-op-een-stokje' en 'chocolade-overgoten-tiramisu-op-een-stokje'.

John Wayne

Sfeer proeven in Iowa kan juist ook heel goed buiten de stad. Je hebt het gevoel dat je in het Wilde Westen bent wanneer je in Iowa verblijft. De bekende Western acteur John Wayne is geboren in de staat. Zijn films uit de vorige eeuw spelen zich vrijwel allemaal af op de prairies van Noord-Amerika. Om je in te leven in een van zijn karakters maak je een tocht op de rug van het Western dier pur sang: een paard.

Voornamelijk het westen van Iowa is prairie. Op verschillende ranches ruil je de huurauto zo in voor een persoonlijke knol. Je kunt zelf kiezen of je alleen een ritje in de omgeving maakt of dat je ook wilt overnachten op de ranch.

Maar het ultieme Western gevoel krijg je natuurlijk wanneer je bij schemer het kamp opslaat in de buitenlucht. Dan is het bezoek aan Iowa onverwachts een hele bijzondere ervaring.

Buffalo Bill

Aan de andere kant van Iowa, in het oostelijke puntje, werd Buffalo Bill in 1846 geboren in het stadje LeClair. Zijn naam spreekt boekdelen: Buffalo Bill was onder andere een buffeljager. In zijn geboortestaat schoot hij maar liefst 4.280 bizons neer in en periode van acht maanden. Hierdoor kreeg hij de bijnaam Buffalo Bill.

William Frederich Cody verwierf onder deze bijnaam internationale bekendheid als entertainer in zijn eigen Wild West show. Met zijn succesvolle show reisde hij door heel Noord-Amerika. Dit was reden genoeg voor inwoners van LeClair om zijn geboortehuis om te toveren tot een museum.

Het Buffalo Bill museum verzamelt brieven, wapens en instrumenten uit de geschiedenis van Iowa. Ook zijn er veel memorabilia van de grote showman te zien. De verhalen van Buffalo Bill komen hier tot leven.

Wat is er te doen in Iowa?

  • Grote artiesten zoals Bob Dylan, Sheryl Crow en Jeff Dunham hebben opgetreden op de jaarlijkse Iowa State Fair. Dit is vindt ieder jaar in augustus plaats. Koop van tevoren kaartjes want ze zijn snel uitverkocht.
  • Het plattelandsgevoel komt goed naar voren tijdens de State Faire bij de tractorraces. Ook wordt de sterkte van de voertuigen gemeten tijden de Grand Nationale Tractor and Truck Pull.
  • Iowa City is een andere grote stad in de staat. Hier staat ook de University of Iowa. Vanwege de aanwezige studenten zijn veel leuke barretjes en restaurantjes in deze stad aanwezig.
  • Verser dan vers is in Iowa uiteraard de maïs. Je kunt de staat haast niet verlaten zonder 'corn on the cob' ofwel gewoon een maïskolf te eten.
  • Iowa heeft een opkomende wijnindustrie. Hoewel dit in vergelijking tot bijvoorbeeld California niet erg groot is, zijn de wijnen niet minder lekker Je kunt voornamelijk in Des Moines veel lokale dranken op de kaart vinden.

Reizen Iowa

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors