Mensen: Indianen van de prairies

Mensen: Indianen van de prairies

door Bob Römkens

Eigenlijk bestaat dé indiaan niet. Het gebied waar de mensen leefden die men indiaan noemt strekt zich uit over Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Wij kennen de indiaan vooral galopperend op een paard in de Amerikaanse western films.

Eigenlijk is de verzamelnaam indiaan een vergissing. Toen de Italiaanse Christopher Columbus onder de Spaanse vlag in 1492 het Amerikaanse land ontdekte dacht hij dat hij voet aan wal te hebben gezet in Indië. Daarom noemde hij de inwoners indianen. De huidige benaming in de Verenigde Staten 'Native Americans' en in Canada 'First Nations'/ 'Premières Nations' is daarom ook een veel betere verzamelnaam.

ZELF NAAR Verenigde Staten?

Bekijk alle 243 reizen naar Verenigde Staten

Voorvaders

Over hoe de mensen in het Amerikaanse halfrond zijn gekomen bestaan verschillende theorieën. Volgens de meest waarschijnlijke en populairste theorie zou Amerika gekoloniseerd zijn via de Beringstraat, het smalle gedeelte tussen Siberië en Alaska.

De voorvaders van de indianen zijn ongeveer 25.000 jaar voor Christus vanuit Azië de Beringstraat overgestoken. Vanuit Alaska zijn zij zo het gehele continent overgetrokken. Vanuit het meest noordelijke punt in Canada naar het meest zuidelijke punt in Argentinië.

Binnen wat nu de Verenigde Staten zijn, verspreiden de oorspronkelijke bewoners zich destijds van de westkust naar de oostkust. Zo vervreemden zij zich ook van elkaar en vormen over het hele gebied verschillende stammen. De indianen aan de westkust leven dan voornamelijk van de visvangst, in het centrale gedeelte vooral van de jacht en er zijn ook aanwijzingen gevonden van agrarische stammen.

Kano's bouwen

Het grootste misverstand over indianen is dat ze een erg primitief leven zouden leiden. Hun samenlevingen waren juist zeer gecompliceerd opgebouwd. Ze hadden zelfs kenmerken van Europese samenlevingen. Zo was er in iedere samenleving een hiërarchie met een duidelijke leider. Men had goden die vereerd werden op allerlei verschillende manieren.

Er waren, en er zijn nog, honderden verschillende stammen, met elk een typische eigen cultuur, die vaak zeer sterk afweek van de cultuur van andere stammen. Zo beheersten tijdens de kolonisatie gemeenschappen de bouw van kleine boten en kano's erg goed. Ook hun ervaring in de landbouw was fenomenaal en andere stammen waren weer erg gedreven in de jacht.

Tipi of wigwam?

Een wigwam is totaal niet hetzelfde als een tipi. De tipi is de bekende driehoekige tent waar een wigwam meer een ronde hut is. Het verschilde per stam wat voor onderdak ze hadden. Zo waren er stammen die in hutten van klei woonden en sommige woonden weer in hele lange hutten met zijn allen bij elkaar.

Het idee dat alle indianen in tipi's zouden wonen klopt dus niet. Er zijn zelfs stammen geweest die in stenen huizen leefden. Er waren dus veel verschillende vormen van onderdak die de oorspronkelijke inwoners gebruikten.

Jagen op de prairie

De meest bekende indianen zijn de Sioux. Ze leven in een gebied dat meer dan de helft van de Verenigde Staten beslaat. Deze Native Americans maken het beeld dat de meeste mensen hebben van indianen helemaal waar.

De Sioux leven in tipi's, de driehoekige tenten. Op de grasvlakten van de prairie jagen zij met paarden op bizons en veren in het haar is voor hun de mode. De veren worden door meerdere stammen gedragen en beelden allemaal iets anders uit. Meestal had dit te maken met gebeurtenissen tijdens oorlogen.

Kolonisatie

De Sioux verliezen uiteindelijk hun oorlog tegen de Verenigde Staten van Amerika. Momenteel leven er nog altijd zo'n vijftigduizend indianen.

De kolonisatie van Amerika door de Europeanen is voor de meeste inheemse volken een ramp. Kolonisten nemen in die tijd allerlei ziektes mee uit Europa waardoor veel mensen sterven aan voor hun onbekende ziektes. Anderen komen om in de slavernij of worden verdreven van hun land.

In de oostenlijke staten, Texas en Californië zijn bijna alle Indiaanse volken verdwenen. Er zijn nog wel veel volken blijven bestaan. De meesten van hen leven in de grote steden. De Verenigde Staten kent een aantal indianenreservaten waar de rest van de inheemse bevolking woont.

Verslavingen

Meer dan een half miljoen indianen leven nog in de Verenigde Staten. Wel hebben ze nog steeds veel moeite met het aanpassen aan de maatschappij. Ze leven op allerlei verschillende manieren, van heel primitief tot vooruitstrevend.

Maar de meesten leven in ernstige armoede. Veel van hen hebben een ernstige verslaving waaronder alcohol het grootste probleem is. De Amerikaanse overheid zet verschillende programma's op om de indianen van de ondergang te redden.

Reizen Verenigde Staten

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors