Geschiedenis: het Witte Huis

Geschiedenis: het Witte Huis

door Marije Tigchelaar

Het is een van de meest invloedrijke machtcentra van de wereld: Capitol Hill in Washington D.C.. De plek waar Martin Luther King het beroemde "I have a dream" uitsprak. De plek waar Barack Obama als eerste zwarte president werd geïnaugureerd.

Het politieke centrum van de Verenigde Staten is Capitol Hill in Washington D.C. Hoewel het grootste gedeelte een woonwijk is, staan er in dit district veel bekende gebouwen zoals het beroemde Witte Huis.

ZELF NAAR Verenigde Staten?

Bekijk alle 262 reizen naar Verenigde Staten

Architecten wedstrijd

Capitol Hill is een van de grootste historische wijken in Noord-Amerika. De wijk ontstond nadat Pierre Charles l'Enfant eind achttiende eeuw bedacht dat het nieuwe Amerika een federale stad nodig had.

L'Enfant bedacht een wedstrijd voor architecten om met goede ideeën te komen voor gebouwen die verschillende doelen zouden dienen. Amerika was pas sinds 1776 onafhankelijk van Groot-Brittannië en kon wel een aantal politieke hoofdkantoren gebruiken.

De wijk is zo opgebouwd dat je vanaf ieder bekend gebouw, een ander bekend gebouw kunt zien. Tussenin liggen mooie, grote avenues die de zichtlijnen aangeven. Rondom de barokke en Victoriaanse panden ligt veel gras, wat mooi kleurt tegenover de veelal witte muren.

Martin Luther King en Barack Obama

De perfecte plek om een belangrijke, politiek getinte toespraak te houden is de National Mall voor het United States Capitol. Dit is de plek waar Tom Hanks in de film Forest Gump door de grote vierkante vijver rent. Tijdens een protestactie ziet zijn jeugdliefde hem op het podium staan.

In de realiteit stond deze plek wel vaker net zo bomvol als in die film. Martin Luther King Jr. hield hier zijn 'I Have A Dream'. Deze toespraak is inmiddels misschien wel de bekendste ter de wereld.

Toen Barack Obama in januari 2009 op het balkon van het United States Capitol werd geïnaugureerd keken ook honderdduizenden mensen vanaf de National Mall toe. Voor het eerst sinds jaren liet de organisatie van het evenement publiek toe op de bekende plaats. Nog nooit bezochten zoveel mensen de inwijding van een Amerikaanse president.

Het Witte Huis

Het is misschien wel het meest bekende huis ter wereld: het Witte Huis. Het Witte Huis in Washington D.C. is de woning van de President van de Verenigde Staten. Naast werken, woont hij hier ook en is het de plek waar bij slaapt, eet, televisie kijkt en met de kinderen speelt.

Het gebouw bestaat uit zes verdiepingen waaronder een kelder van twee verdiepingen. Naast het centrale gebouw, zijn er ook nog twee vleugels aan gebouwd. In totaal heeft het Witte Huis bijna driehonderd kamers. Het woongedeelte heeft ongeveer 25 slaapvertrekken en 20 badkamers.

Vernoemde vertrekken

De presidentiële woning is op de bovenste verdieping van het centrale gebouw. In de westelijke vleugel zijn de werkvertrekken, waaronder de Oval Office. Dit is het kantoor van de president.

Veel vertrekken hebben een eigen naam. Deze zijn vernoemd naar oude presidenten of presidentsvrouwen. Zo bevinden mensen zich dagelijks in de 'Lincoln Bedroom', 'Jacqueline Kennedy Garden' of 'Truman Balcony'.

Veel presidenten laten in hun ambtstermijn speciale vertrekken aanleggen of verbouwen een en ander aan het pand. Zo liet Franklin D. Roosevelt een zwembad bouwen in de West Wing. Vanwege zijn ziekte, waardoor hij gedeeltelijk verlamd was, was het goed voor hem om te zwemmen.

Bezoekje brengen

Niet alle gebouwen in Capitol Hill zijn openbaar voor het publiek. Dit heeft vooral te maken met veiligheid. Sinds de aanslagen op het World Trade Center in New York City in 2001 verscherpte de overheid de regels drastisch. Lange tijd stond er zelfs een groot hek om het Witte Huis heen.

Tegenwoordig bezoek je de presidentiële woning alleen door vooraf een afspraak te maken. Het United States Capitol heeft een bezoekerscentrum in de kelder van het gebouw. Of je voegt zoals de meeste toeristen op het grasveld van de National Mall of voor de poort van het Witte Huis.

Reizen Verenigde Staten

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors