Chicago

Chicago

door Marlies Konijnenberg

Chicago is de stad van technomuziek, van Al Capone en van de immense skyline. Chicago is heet in de zomer en ijskoud in de winter. De derde stad van de Verenigde Staten is ook één van de leukste.

Al van verre zie je de skyline van Chicago opdoemen. De eerste wolkenkrabber ter wereld verrees in 1885 in deze stad. Sindsdien zijn de torenhoge gebouwen niet meer weg te denken uit de City of Big Shoulders, de stad van Al Capone en de voormalige woonplaats van president Barack Obama.

ZELF NAAR Chicago?

Bekijk alle 6 reizen naar Chicago

Chicago ligt zo'n duizend kilometer ten westen van New York, op ongeveer dezelfde breedtegraad, in het midden van de Verenigde Staten.

Koude winters, warme zomers

De herfst kleurt de stad in roodtinten. De drukte in de bedrijventorens contrasteert met de rust van de stadsparken. Een vrouw duwt een kinderwagen voort. Een groepje zakenmannen met grote bekers koffie in de ene en attachékoffertjes in de andere hand praten druk met elkaar.

Zo vlak voor de strenge winter zijn de inwoners van Chicago minder graag buiten. In de warme zomers is dat wel anders.

Derde stad van de Verenigde Staten

Tot de jaren dertig van de negentiende eeuw woonden de Potawatomi Indianen in het gebied aan de zuidwest kant van Lake Michigan. De Britten stichtten er Chicago in 1833 na een hele serie oorlogen met de oorspronkelijke inwoners.

Het aantal stadsinwoners van de stad groeide snel. Chicago telt vandaag de dag bijna drie miljoen inwoners en is daarmee na New York en Los Angeles de grootste stad in de Verenigde Staten.

Veel mensen kwamen naar Chicago in de hoop op een beter leven. Zij zochten een baan. Vaak rond de aanleg van de treinrails naar en van de stad. Of bij het uitgraven van het Michigan kanaal. De groei van de stad trok echter ook louche figuren zoals Al Capone aan.

Al Capone

Al Capone maakte Chicago aan het begin van de twintigste eeuw onveilig. Hij verdiende miljoenen aan de illegale handel in alcohol tijdens de drooglegging. Hij beheerste de wereld van de prostitutie. En ook baatte hij meerdere casino's uit.

Capone was het onbetwiste hoofd van de onderwereld in de stad. Hij groeide uit tot het symbool voor de maffia in de Verenigde Staten en tot één van de bekendste criminelen ter wereld. Over zijn leven verschenen talloze boeken en films.

Fine Arts Building

Met het aantal inwoners groeide ook het aantal gebouwen. Vooral na de brand die de stad in 1871 verwoestte, ontstond er een enorme building boom. 's Werelds beste architecten kregen vrij spel om wildste creaties te verwezenlijken.

De gebouwen waren deel van een wereldexpositie in 1893. Helaas kun je nu nog maar één van deze hoogstandjes bewonderen: het Fine Arts Building, waarin het museum van wetenschap en industrie is gehuisvest. Het gebouw doet klassiek Grieks aan met zijn ionische zuilen aan de voorzijde.

Willis of Sears Tower

Vanaf het uitkijkpunt op de moderne Willis Tower heb je een prachtig uitzicht over de stad. Tot medio 2009 was Sears Tower zijn officiële naam. Het duizelt je.

Dat komt niet alleen door het uitzicht, maar ook door de supersnelle lift waarin je bent gekomen. Deze toren was tot 1998 het hoogste gebouw van de wereld.

Jazz en techno

's Nachts blaast de gure herfstwind bergen herfstbladeren voor je voeten, als je op weg bent naar één van de fameuze clubs van Chicago. De stad was in de jaren twintig het centrum van de jazz en ruim een halve eeuw later samen met Detroit de bakermat van de elektronische technomuziek.

Opzwepend en vooruitstrevend. Het zijn muziekgenres die passen bij de stad. Dag en nacht.

Wat is er te doen in Chicago?

  • Bezoek het Fine Arts Building in Chicago. Dit is het enige gebouw dat is overgebleven van de wereldexpositite in 1893.
  • Bekijk de stad vanaf het uitkijkpunt van de Willis Tower. Probeer het einde van de stad te ontdekken op de horizon.
  • Chicago is een heerlijke stad om te stappen. De vele nachtclubs zorgen voor een ruime keuze. Dus voetjes van de vloer en dansen maar!
  • Vanwege de rijke geschiedenis in de jazz zijn er ook veel tenten waar deze muziekstijl wordt gespeeld. In de donkere kroegen komen mensen samen om muziek te maken.
  • De 'bean' is het iconische beeld van Chicago bij uitstek. Dit grote kunstwerk is een must see wanneer je in de stad bent.

Reizen Chicago

Meer Chicago

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors