Delaware

Delaware

door Marije Tigchelaar

Paardenraces en bingo zijn populair in Dover, het centrum van de staat Delaware. Als je niet van gokken houdt, is het jaarlijkse pompoen schieten na Halloween een beter moment om Delaware te bezoeken.

Delaware is een kleine staat aan de oostkust van Noord-Amerika. Met iets minder dan negen miljoen inwoners is het bijna net zo bevolkt als New York City. De staat is lang niet zo bruisend en veelzijdig als de officieuze wereldhoofdstad. Wel trekken de mooie stranden in de diepe baai van Delaware steeds meer hippe mensen.

ZELF NAAR Delaware?

Bekijk alle 2 reizen naar Delaware

Zwaanendael

Delaware is de eerste staat waar de Amerikaanse grondwet in werking trad. Haar bijnaam luidt dan ook 'The First State'. Dit gebeurde anderhalve eeuw nadat de Nederlandse zeevaarders een kolonie plaatsten aan het zuidelijke tipje van de baai van Delaware.

Het in 1631 gestichte Zwaanendael bestond slechts een jaar. Boze, op wraak gezonden indianen verwoesten het dorp en lieten geen overlevenden na. In die tijd werd veel land zonder pardon afgepakt van de indianen.

Tegenwoordig staat het stadje Lewes op dezelfde plek als het voormalige Zwaanendael. De huidige inwoners van Lewes zijn trots dat de Nederlanders ooit hun gebied als thuishaven kozen. Ze bouwden het Zwaanendael Museum. Daar staat een tentoonstelling over Delaware in de tijd van de zeevaarders. Het gebouw is een replica van het stadhuis in Hoorn.

Rehoboth Beach

Niet ver van Lewes, een klein stukje ten zuiden van de baai, ligt het populaire Rehoboth Beach. Dit strandplaatsje noemt zichzelf wel de 'Nation's Summer Capitol'. Dit omdat ook alle bobo's uit Washington D.C. hier in de zomerse maanden op vakantie gaan. Zij verblijven voornamelijk in de peperdure huizen die er te vinden zijn.

Ergens is Rehoboth Beach goed te vergelijken met Scheveningen. Het strand is een drukte van jewelste. De vele parasols steken boven elkaar uit. In de zee is het vechten om een plaatsje. En de boulevard is gevuld met attracties zoals draaimolens en botsauto's.

Gokken

Na een dagje bakken op het strand misstaat een avondje gokken niet. Paardenraces en bingo zijn al decennia lang populair in Delaware. Dit zal je waarschijnlijk niet direct overhalen om naar de staat te gaan. De drie grote casino's van Delaware zijn echter wel een goede optie voor een leuke avond.

Bij Delaware denk je niet direct aan gokken. Hoewel Atlantic City in het nabijgelegen New Jersey nog steeds veel meer bezoekers trekt, groeit Delaware als gokstaat van de Noord-Amerikaanse oostkust. Helemaal sinds de legalisatie van goktafels zoals blackjack, poker en roulette is Delaware een serieuze concurrent van haar bekende broer.

Punkin Chunkin

Het meest bizarre aan Delaware is misschien wel het Punkin Chunkin Festival dat jaarlijks plaatsvindt in Sussex County. In de week na Halloween, wanneer pompoenen volop boven de grond uitsteken, komen honderden mensen bijeen om deze pompoenen zo ver mogelijk door de lucht heen te schieten.

In een uitgestrekt landschap staan grote apparaten naast elkaar met daaromheen groepjes mensen. De apparaten hebben iets weg van martelwerktuigen of middeleeuws oorlogsmateriaal. Je herkent wat katapulten en kanonnen.

Zodra de wedstrijd is begonnen wint het gelach het van de spanning. Het maakt eigenlijk niets uit wie er wint. Het is een hilarisch gezicht wanneer de oranje pompoenen door de lucht vliegen. Toch is het bijzonder dat het wereldrecord pompoengooien inmiddels op zeven kilometer staat.

Wat is er te doen in Delaware?

  • In Delaware is er geen belasting op kleding. Dit is dan ook een waar winkelparadijs! Uiteraard zijn er veel winkelcentra waar je snel een maandsalaris een kleding uitgeeft. Bijvoorbeeld de vele outlets rondom Rehoboth Beach.
  • Bezoek een van de vuurtorens van de Delaware Bay. Deze staan ver van de kust af dus je kunt er alleen met een boot komen. Tours vertrekken vanaf de haven in Lewes.
  • Dewey Beach is ook een populair strand in Delaware. Deze plek trekt vooral veel studenten uit de omgeving.
  • De University of Delaware ligt in Newark. Het is leuk om hier een middagje rond te lopen en te lunchen in een van de vele eetgelegenheden.
  • Voor een avondje stappen kun je ook het beste in Newark zijn. Door de grote populatie studenten zijn er meerdere bars te vinden die de gehele week door druk bezocht zijn.

Reizen Delaware

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors