Harvard University

Harvard University

door Marije Tigchelaar

Harvard University is dé universiteit van Noord-Amerika zoals Oxford die van Europa is. Behalve dat het een van de bekendste en de beste universiteiten ter wereld is, is Cambridge ook nog eens een fraaie stad om te bezoeken.

Op een bankje zit een meisje een boek te lezen. Ze maakt wat aantekeningen. Even verder voeren studenten een verhitte discussie op een terras. De stad Cambridge is bezaaid met studenten.

ZELF NAAR Verenigde Staten?

Bekijk alle 252 reizen naar Verenigde Staten

Harvard University

In het centrum van Cambridge ligt Harvard University. Dit is de eerste universiteit van de Verenigde Staten van Amerika. Het werd in 1636 gesticht en vernoemd naar John Harvard. Deze Harvard had zelf aan de University of Cambridge in Engeland gestudeerd. Zo kreeg de stad haar naam.

Cambridge ligt direct naast Boston in het noordwesten van Amerika. De 100.000 bewoners van Cambridge zijn voornamelijk studenten.

Harvard Yard

Je komt ogen tekort in de kleine stad. Op de campus van Harvard University heb je niet eens door dat Noord-Amerika grotendeels enkel een modern uiterlijk heeft. De imposante gebouwen zorgen voor een rustieke sfeer.

Op het zogenoemde Harvard Yard staat de grote bibliotheek trots omringd door enkele oude bomen. Vanuit de schaduw neem je een foto van de immense trap die naar de ingang leidt. Naast dit gebouw staan de oorspronkelijke slaapvertrekken. Hier wonen vandaag de dag nog steeds eerstejaars studenten.

Ivy League

Harvard behoort tot de top van de Amerikaanse universiteiten. Deze privé universiteit is onderdeel van de Ivy League competitie. De universiteiten die hiertoe behoren strijden jaarlijks met elkaar op het gebied van sport. Ze heten ook wel de 'Ancient Eight'. Allen streven ze naar wetenschappelijke excellentie. Harvard staat al jarenlang op de eerste plaats van beste universiteiten in de wereld.

De Ancient Eight centreren zich in het noordoostelijke deel van de Verenigde Staten. Dit gebied was in de beginjaren van het land het meest ontwikkeld. Door de bevolkingsgroei steeg ook de vraag naar goede scholen. In het gebied rondom Boston alleen staan al meer dan tien toonaangevende universiteiten.

Harvard Square

Vanuit Harvard Yard loop je tussen de gebouwen door richting Harvard Square. In dit gebied zitten verschillende winkels en cafés. De reusachtige Harvard Book Store springt meteen in het oog. Het is duidelijk dat deze stad haar bekendheid aan de universiteit te danken heeft. In deze winkel koop je alle denkbare producten inclusief Harvard logo.

Harvard Square staat erom bekend dat er veel onafhankelijke winkels zijn. Hoewel ook hier steeds meer winkels worden overgenomen door de bekende grote ketens, zijn er nog steeds veel eetgelegenheden die je nergens anders in Noord-Amerika zult aantreffen.

Bij mooi weer bruist 'the Square', zoals de lokale bevolking het plein liefkozend noemen, van de energie. Tussen de winkelende mensen treden straatartiesten op. Op het terras spelen onbekenden een potje schaak met elkaar. Ook wanneer je hier zelf geen ster in bent, is het leuk om het spel te aanschouwen.

Head of the Charles Regatta

De Charles River scheidt Cambridge van Boston. Je maakt een wandeling langs de rivier of je huurt een boot om op het water te varen.

Jaarlijks is de Charles River het toneel van de 'Head of the Charles Regatta'. Alle staten van Noord-Amerika strijden tezamen met enkele landen om de eerste plaats op deze grootste roei regatta van de wereld. Ook Nederland strijdt jaarlijks voor de gouden plak. De Cambridge Boat Club organiseert deze race. Gedurende de twee dagen die de regatta telt, komen duizenden mensen naar de Charles River. De kade vult zich met toeschouwers.

Wat is er te doen rond Harvard University?

  • Voor klassieke films is Cambridge the place to be. Kleine filmhuizen tonen bekende oude films. Op Havard Square ga je bijvoorbeeld naar Brattle St Movie Theater.
  • Vaak zijn er lezingen of interessante tentoonstellingen op de campus van Harvard. Kijk voor actuele evenementen in de Harvard Gazette. Dit is de universiteitskrant.
  • Bij een bezoek aan Harvard moet je haast wel naar het standbeeld van John Harvard. Men zegt dat het gelukt brengt om zijn voeten aan te raken.
  • Als boekenwurm kun je zeker een tijd uittrekken voor Cambridge. In de ontelbare boekwinkels snuffel je naar persoonlijke parels. Niet alle boekwinkels behoren tot een grote, nationale keten. Je weet van tevoren dus niet wat je er zult vinden.
  • In oktober is jaarlijks de Head of the Charles Regatta. In een lekkere herfstzon zit je de hele dag aan het water te genieten.

Reizen Verenigde Staten

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors