South Dakota

South Dakota

door Marije Tigchelaar

South Dakota zegt je in eerste instantie misschien niet zoveel. South Dakota is een van de meest westelijke staten van de Amerikaanse Midwest. Toch heeft iedereen ooit wel een beeld gezien van South Dakota.

Mount Rushmore

Eén van de meest iconische beelden van Noord-Amerika staat namelijk in South Dakota. Mount Rushmore komt in veel films voor en herken je direct. De vier gezichten van voormalige presidenten zijn uit de stenen berg gehakt. Zij symboliseren de eerste 150 jaar van de Verenigde Staten. In 1939 was de bouw compleet. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen de berg. Hiermee is het meteen de grootste attractie van South Dakota.

ZELF NAAR South Dakota?

Bekijk alle 10 reizen naar South Dakota

Mount Rushmore ligt in de Black Hills. De ingang is een brede trap. Bovenaan hangt aan de rechterkant een stenen plak. Hierop staan alle namen van de arbeiders die de gezichten hebben uitgehakt. Aan de linkerkant staat een beeld van Gutzon Borglum, de architect. In de verte verschijnt de berg. Indrukwekkend is het wel, mede door de patriottistische muziek die uit de speakers schalt.

Black Hills

De staat is door de Missouri River opgedeeld in 'West River' en 'East River'. Niet alleen geografisch is deze tweedeling zichtbaar, ook op sociaal-economisch vlak zijn de verschillen groot. In het oostelijke gedeelte van de staat South Dakota wordt er met name maïs en graan verbouwd. Aan deze kant van de rivier woont ongeveer zeventig procent van de 810.000 inwoners van South Dakota. Toch is het niet zo dat het er dichtbevolkt is. Uitgestrekte velden typeren het landschap in heel South Dakota.

Het westen van South Dakota wordt van oudsher bevolkt door verschillende indianenstammen. De staat dankt haar naam dan ook aan de Lakota en Dakotah Sioux Indianen die al eeuwenlang op deze plek wonen. Ook liggen hier de Black Hills, vernoemd naar de vele kolenmijnen.

Kamperen

Kamperen is in heel South Dakota goed mogelijk. In het oosten zet je in de buurt van een boomgaard je tent op. Je plukt zelf het fruit en stelt een heerlijk fruitsalade samen.

De avontuurlijke types zoeken het westen van South Dakota op voor een goede kampeerplaats. Rond de Missouri River kun je in de buurt van het water je kamp opslaan. Even verder, in de Black Hills, is het helemaal spannend. Dit komt door de wilde dieren die rond de kampeerplekken wonen. Ruim alle etensresten goed op, want er lopen veel hongerige beren in het gebied.

Crazy Horse Memorial

Niet iedereen kan Mount Rushmore even goed waarderen. De Black Hills is namelijk al eeuwenlang een heilige plek voor de Sioux Indianenstam. Voordat de Amerikaanse regering de berg omdoopte tot Black Hills, noemden de indianen het de Six Grandfathers, naar een spirituele route die hun leider Black Elk aflegde.

Het Crazy Horse Memorial bestaat uit een paard met daarop een Indiaanse strijder. Net als Mount Rushmore wordt dit uit het gesteente van de Black Hills gehouwen. Het project is in 1948 gestart maar nog lang niet klaar. Alleen het het gezicht van de strijder is inmiddels uitgehakt.

Wat is er te doen in South Dakota?

  • De Black Hills vormen een uitgelezen plek om te kamperen. In de bergen zijn veel campings waar je kunt overnachten in de buitenlucht.
  • Rond de Missouri River zijn een aantal meren waar je goed kunt varen. Meer ergens aan voor een heerlijke picknick.
  • De stad Sioux Falls is een uitgelezen plek om te golfen. Doordat de staat niet erg dichtbevolkt is, blijft er genoeg land over voor een prima golfcourse. Sla je slag!
  • Vergeleken met een boomgaard is zelfs een markt te commercieel. Pluk je eigen fruit in een van de vele boomgaarden die het oosten van South Dakota rijk is.
  • Er zijn veel campings in South Dakota, maar nog meer wilde dieren. Let dus goed op wanneer je in de buitenlucht slaapt. Je zal niet de eerste zijn die een beer boos maakt. En dit kan nare gevolgen hebben.

Reizen South Dakota

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors