North Dakota

North Dakota

door Marije Tigchelaar

North Datoka is een van de noordelijkste staten in het midden van de Verenigde Staten. Het plaatsje Rugby is dan ook precies het centrum van Noord-Amerika. De staat heeft 647.000 inwoners; met haar 183.000 vierkante kilometer is North Dakota een van de minst dichtbevolkte gebieden van het land.

Prairie Rose State Games

Omdat North Dakota een beperkt aantal inwoners per vierkante meter heeft, is er een grote hoeveelheid aan natuur. De vele hoogteverschillen zorgen voor een glooiend landschap. Mede dankzij de Missouri River, die dwars door het westen van de staat stroomt, is er ook een grote hoeveelheid aan water. Deze componenten samen creëren een perfecte basis van outdoor activities. Kajakken, moutainbiken, klimmen, bijna alles is mogelijk.

ZELF NAAR North Dakota?

Bekijk alle 1 reizen naar North Dakota

De inwoners van North Dakota houden zelf ook van sporten. Een keer per jaar houden zij de Prairie Rose State Games. Het doel van het kampioenschap is om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, mee te laten doen. De sporten zijn dan ook erg divers: van curling tot 'dirt jumping', van skateboarden tot schermen. Jaarlijks in de tweede week van juli staat North Dakota in het teken van dit evenement. De Spelen worden gehouden rondom het plaatsje Bismarck.

Riverboat in Bismarck

Bismarck is een klein stadje aan de Missouri River, in het midden van North Dakota. In de haven van Bismarck ligt de Lewis & Clark Riverboat. Deze stoomboot heeft plaats voor maar liefst 150 personen. Daarmee is het de grootste passagiersboot die nu nog over de Missouri River vaart. Bovendien is deze boot een populaire plek voor bruiloften en recepties.

Op zondag- en maandagavond geniet je van de Pizza Cruise op de boot. Terwijl je rustig door het groene en uitgestrekte landschap vaart, serveert de bediening de hete pizza die direct uit de oven komt. Bij deze toch hoort ook geen viersterren diner. Het is de eenvoud van het gehele tafereel dat deze tocht zo speciaal maakt.

Lewis and Clark Trail

De boot is vernoemt naar Meriwether Lewis en William Clark. Zij trokken er in mei 1804 op uit om het westelijke gedeelte van Amerika te onderzoeken. Zij kregen de opdracht van President Thomas Jefferson om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Anderhalf jaar later, in november 1805 bereikten zij de westkust in de huidige staat Oregon.

De Lewis and Clark Trail ging ook door het huidige North Dakota. De staat doet er veel aan om hen te eren. Zo organiseert het meerdere attracties ter nagedachtenis van het duo. Verschillende parken bouwden dorpjes na, zoals deze er ruim twee eeuwen geleden bij stonden. Vaak zijn overblijfselen van de originele bouwwerken gebruikt. Van de gidsen leer je de geschiedenis, bijvoorbeeld ook over de verschillende indianenstammen in het gebied. Vaak maak je mooie wandelingen om de ervaring compleet te maken.

Eten

Na drukke dagen in de buitenlucht krijg je rond etenstijd vaak goede trek. In North Dakota kun je zeker je buikje rond eten. Omdat de staat vooral leeft van de landbouw, heb je hier veel verse producten. Graan en aardappelen zijn er in overvloed. Maar ook houdt men veel vee.

Deze producten samen vormen een typisch Noord-Amerikaans gerecht: een broodje hamburger met patat. Overal in de staat bieden de lokale diners dit dan ook aan. Eet smakelijk.

Wat is er te doen in North Dakota?

  • Door de vele landbouw in North Dakota kun je hier typisch Amerikaanse gerechten eten. Broodjes, hamburger en frietjes behoren allemaal tot de exportproducten.
  • Laat je verrassen door de Missouri River. Kampeer langs het water of zoek het avontuur op met een kajak.
  • Maak een boottochtje op de Lewis & Clark Riverboat. Deze oude stoomboot vaart over de Missouri River en is een populaire trekpleister.
  • Het International Peace Garden ligt op de grens van Canada en de VS. De creatie van de botanische tuinen is dan ook een gezamenlijk initiatief. Naast het bekijken van geweldige flora maak je hier ook de mooiste wandelingen.
  • Vele indianenstammen woonden in North Dakota, of doen dat nog steeds. Zij wonen veelal in reservaten. Bezoek de verschillende stammen en leer over hun gewoontes.

Reizen North Dakota

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors