Rhode Island

Rhode Island

door Yasmin Visser

Rhode Island is de kleinste staat van Noord-Amerika en wordt liefkozend Little Rhody genoemd. Maar Rhody is ook in staat tot grote dingen. Zo was Rhode Island de eerste staat die slavernij afschafte en onafhankelijk van de Britten werd.

Rhode Island ligt in het noordoosten van Noord-Amerika. Het grenst aan de staten Connecticut en Massachusettes en natuurlijk aan het water van de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van Rhode Island is Providence, waar ongeveer tweehonderdduizend mensen wonen.

ZELF NAAR Rhode Island?

Bekijk alle 4 reizen naar Rhode Island

Progressief Providence

Ooit was Providence een deprimerende stad met veel criminaliteit. Het stond in de schaduw van Boston. Maar sinds een aantal jaar is de hoofdstad van Rhode Island uitgegroeid tot een stijlvolle stad vol creatievelingen, kunstenaars en studenten van de bekende Brown University.

Het centrum van de stad wordt doorkruist door twee rivieren: de Woonasquatucket en de brede Providence. Die laatste is echt de trots van de stad.

Kunst in de nacht

Je loopt ten oosten van het centrum in East Side, over Benefit Street. Aan weerszijde van de straat staan oude Victoriaanse huizen. In één van die huizen zit het RIDS Museum of Art. Dit museum is één van de twintig plekken in de stad waar Gallery Nights plaatsvinden.

Tijdens deze kunstnachten ga je van maart tot november elke derde donderdag van de maand tussen vijf en negen uur 's avonds gratis naar een museum of galerie. Een speciale Art Bus rijdt je naar verschillende locaties en een gids vertelt je over de kunstwerken die te zien zijn.

Block Island

Vanaf Providence is het ongeveer zestig kilometer rijden naar Point Judith. Dit kleine dorpje is op zichzelf niet zo interessant, maar vanaf hier vertrekt de dagelijkse veerboot naar Block Island. Binnen dertig minuten bevind je je in een andere wereld.

Block Island is een klein eiland dat op nog geen twintig kilometer voor de kust van Rhode Island ligt. Het eilandje dankt zijn naam aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block. In 1614 reisde deze ontdekkingsreiziger langs de kust van Rhode Island en bracht hij Block Island in kaart. Het enige dorp op Block Island is New Shoreham. De eilanders vormen een hechte gemeenschap.

Fietsen naar North Light

Block Island is ontstaan uit gesteente dat gletsjers tienduizenden jaren geleden hebben achtergelaten. Het landschap kenmerkt zich door glooiende heuvels en scherpe rotsachtige kliffen. Het eiland leent zicht uistekend voor wandelingen en fietstochten.

Met een fiets rijdt je over het kleine eiland. Rondom het hele eiland vind je zandstranden, er is dus genoeg plek om tussendoor even uit te rusten. Je rijdt richting het noorden naar Block Island North Light. Aan je linkerkant zie je een groot meer, Great Sand Pond en rechts zie je het water van de Atlantische Oceaan.

Vuurtoren

Na een uurtje fietsen zie je de vuurtoren in de verte eenzaam staan in het groene gras. De North Light vuurtoren is in 1829 gebouwd en één van de twee vuurtorens op Block Island. De functie van de vuurtoren was om boten te waarschuwen voor Sandy Point, de plek waar de vuurtoren staat.

Deze verlaten plek staat symbool voor het rustige Block Island. Het eiland wordt vaak over het hoofd gezien, maar dat is misschien maar goed ook. Zo heb je het prachtige gebied helemaal voor jezelf.

Wat is er te doen in Rhode Island?

  • Ga tijdens de zomermaanden naar Block Island voor de Block Island Race Week. Dit is een zeilevenement waarbij alle kapiteins uit de omgeving het tegen elkaar opnemen.
  • Rhode Island ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft dan ook verschillende stranden. Wil je surfen? Ga dan naar de Narragansett Town Beach in Narragansett. Wil je liever zonnen op het strand? Ga dan naar Scarborough Stage Beach.
  • Ga tussen maart en november naar Providence en doe mee aan de Gallery night. Elke derde donderdagavond van de maand kun je gratis naar één van de twintig museums of galeries.
  • Bezoek Newport aan de kust. Hier vind je vele enorme villa's van de rijken der aarde. Kom je in juli of augustus, ga dan naar het Newport Music Festival of het Newport Jazz Festival.
  • Bezoek in Providence ook de wijk vlakbij de universiteit. Hier vind je leuke boetiekjes en er heerst een echte studentensfeer. Ook kun je een kijkje nemen op het prestigieuze Brown University.

Reizen Rhode Island

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors