Austin

Austin

door Yasmin Visser

Texas biedt meer dan de stereotype cowboys. De op een na grootste Amerikaanse staat vormt de broedplaats van verschillende muzikanten. Laat je in hoofdstad Austin verrassen door de merkwaardigheid van deze bijzondere plek in Texas.

'Everything is bigger in Texas', zo luidt een bekend Amerikaanse spreekwoord. Of alles daadwerkelijk groter is in Texas, blijft een vraag. Texas zelf is na Alaska in ieder geval wel de grootste staat van Noord-Amerika.

ZELF NAAR Austin?

Bekijk alle 4 reizen naar Austin

Duitsland, Engeland, Schotland, Ierland, België en Nederland zijn samen in oppervlakte nog kleiner dan deze zogenaamde Lone Star State. Daarnaast komen veel Amerikaanse grootheden uit Texas, denk maar aan oud-president George W. Bush en de zangeressen Beyonce en Janis Joplin.

Mexicaans Texas

Texas raakt de staten New Mexico, Oklahoma, Arkansas en Louisiana. Het zuidwesten van Texas grenst aan de Golf van Mexico en in het zuiden aan buurland Mexico. Er wonen dan ook veel Spaanstaligen in Texas, geëmigreerd uit Mexico.

In de zestiende eeuw was Texas onderdeel van Mexico, onder leiding van de Spaanse kolonisten. In de negentiende eeuw werd Texas onafhankelijk en vormde het een eigen republiek, vandaar de bijnaam Lone Star State. In 1845 zocht Texas uit angst voor een Mexicaanse annexatie toenadering bij de Verenigde Staten.

Eigenaardig Austin

De hoofdstad van Texas is Austin met ongeveer 700.000 inwoners. Deze stad ademt muziek. Op elke straat vind je stoffige LP-winkels. 's Avonds bloeit de stad nog meer op. Vele muzikanten overspoelen dan de stad op weg naar één van de honderd zalen waar ze gaan optreden.

Austin is eigenaardig en dat willen de inwoners graag zo houden. Hun motto is 'keep Austin weird'. De vleermuizen onder de Congress Avenue Bridge in het centrum van Austin doen dit motto in ieder geval eer aan.

Van maart tot november hangen de vleermuizen onder de brug. Je staat op de zuidoost kant van de brug en in de schemering zie je wel anderhalf miljoen vleermuizen van de brug vandaan vliegen en weer terug. Op de achtergrond schittert de skyline van Austin.

Duits dorpje Fredericksburg

Veel mensen associëren Texas met cowboylaarzen, dorre landschappen en tumbleweed, een soort takkenbossen die over de vlakte dwalen. Maar in de omgeving van Austin is de grond vruchtbaar en staan de velden in de lente gevuld met bluebonnets, de bekende blauwe bloemen.

Vanaf Austin rijdt je een paar kilometer naar Fredericksburg. Eind negentiende eeuw bouwden Duitse immigranten dit dorpje. Langs de hoofdstraat staan Victoriaanse huizen, waar de Duitse invloed nog in terug te zien is.

De zoete geur van de plaatselijke bakkerij op de hoofdstraat trekt je naar binnen. Je koopt een Duitse pretzel, met extra veel zout.

Texaanse barbecue

Het glooiende landschap rondom Fredericksburg verken je het beste per fiets. Je rijdt door blauw en rood gekleurde velden en langs wijngaarden waar de druivenplanten netjes in rijtjes achter elkaar geplant zijn.

Op een boom kijkt een eekhoorntje nieuwsgierig naar je. Vogeltjes fluiten vrolijk mee, alsof ze de lente willen aankondigen.

Rond lunchtijd passeer je een restaurant. Iedereen zit aan houten picknicktafels en de rokerige geur van de barbecue komt je tegemoet. Je schuift aan en krijgt heerlijke brisket, oftewel klapstuk aangeboden.

Wat is er te doen in Austin?

  • Vlakbij Amarillo in het noorden van Texas staat wel een heel bjizonder kunstwerk: de Cadillac Ranch. Gekleurde Cadillacs staan met hun neuzen in het zand op een rij opgesteld. Ze zijn gecreëerd door Stanley Marsch in 1973.
  • Elk jaar wordt in Austin in de maand maart het South by Southwest festival georganiseerd. Muziekliefhebbers vanuit de hele wereld trekken naar Austin om te genieten van live muziek.
  • In Hill Country, vlakbij Austin, groeien in de lente veel wilde bloemen. Ook de Bluebonnets, de bloemen die symbool staan voor Texas bloeien dan volop. Wil je precies weten waar de bloemen die dag het mooist zijn? Dan bel je de Wildflower hotline.
  • In het westen van Texas ligt het beroemde Big Bend National Park. Hoge bergen omgeven een verlaten woestijn en geven je het gevoel piepklein te zijn. Er zijn verschillende looproutes door het park en de kans is groot dat je niemand anders tegenkomt.
  • Barbecuen is groot in Texas. Overal in deze staat genieten mensen met elkaar van grote stukken vlees.

Reizen Austin

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors