Mobile

Mobile

door Marije Tigchelaar

Hier ligt het hart van de Mobilians, de indianen die heersten over de prairies van zuidelijke staat Alabama. Maar de hoofdstad Mobile is ook de plek waar het carnaval Mardi Gras is ontstaan.

Alamaba is een van de vijf Amerikaanse staten met een kustlijn aan de Golf van Mexico. Meer dan 4,5 miljoen mensen wonen in de staat die ook wel 'the heart of the Dixie' wordt genoemd. De Dixie verwijst naar de afscheiding van de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.

ZELF NAAR Mobile?

Bekijk alle 3 reizen naar Mobile

Spaanse missionarissen

Spaanse missionarissen en kolonisten ontdekten eind vijftiende eeuw dit zuidoostelijke gedeelte van Noord-Amerika. In de periode die volgt hebben de Fransen het voor het zeggen in de staat. Tenslotte nemen de Engelsen de macht over. De invloed van deze verschillende culturen is goed zichtbaar in het zuiden van de staat.

Zo is 'Spanish Fort' de naam van een stad en rijd je door straten als 'Old Spanish Trail' en 'Dauphin Street'. De huizen en gebouwen doen je aan vroeger denken. De missionarissen kwamen naar het 'New Found Land' om hun geloof te prediken. Dit is te merken aan de vele kerken die zuidelijk Alabama rijk is.

Mobile

Mobile ligt in een baai aan de kust van Alabama. Ruim 200.000 mensen noemen deze havenstad hun thuis. De Mobilians waren leden van een indianenstam die vroeger in dit gebied leefden. Toen de Fransen begin zeventiende eeuw een stad stichtten op dit stuk land, vernoemden zij het naar de oorspronkelijke bewoners.

De vergelijking tussen Mobile en New Orleans, in het nabij gelegen Louisiana, is vaak gemaakt. New Orleans is tegenwoordig de hoofdstad van Mardi Gras. Maar dit carnaval is in Mobile ontstaan en dit vieren ze nog steeds. Ook delen de steden een rijke koloniale geschiedenis. Het grootste verschil is dat Mobile is omgeven door strand. Hierdoor is het een van de populairste steden in Alabama.

Dauphin Island

Even ten zuiden van Mobile ligt Dauphin Island. Dit eiland heeft minder dan tweeduizend inwoners en is zestien vierkante kilometer in oppervlakte. Het is voornamelijk een trekpleister voor dagjesmensen.

Vanaf de haven loop je direct het strand op. Dit stukje van Dauphin Island is het meest ontwikkeld. Wanneer je verder het eiland op gaat kom je uitgestrekte stukken ongerepte natuur tegen. Hier kun je de hele dag op het witte zand liggen zonder veel mensen te zien. In de avond zet je een tentje op in een van de speciale kampeergebieden.

Daarnaast heeft het eiland een zee aquarium en een bekende opvangplaats voor vogels. In dit gebied kun je niet alleen vogels bekijken maar ook heerlijk picknicken in het goed onderhouden park.

Dauphin Island is een heerlijke plek om verschillende dieren te bekijken. Maar ook juist een prima gelegenheid om op het strand te liggen en helemaal niets te doen.

Seafood

De lokale lekkernijen van zuidelijk Alabama komen voornamelijk uit de zee. Hiermee doet Mobile zijn naam eer aan als havenstad. Mobile en Dauphin Beach kennen een grote diversiteit aan garnalen, krab en oesters. Wanneer je vanuit uit het restaurant uitkijkt over de prachtige baai, zet een ober een heel plateau met zeevruchten voor je neer.

Maar zo vanzelfsprekend als vroeger is dit niet meer. In april 2010 bracht de explosie van een booreiland in de Golf van Mexico de visserij ernstig in gevaar. Het duurde maanden om het ontstane gat te dichten. In de tussentijd bedreigde het olielek de leefomgeving van de zeedieren. Dit bleek een grote klap voor een stad die voornamelijk op deze tak van de economie leeft.

Wat is er te doen in Mobile?

  • Vele artiesten zongen over deze zuidelijke staat. De bekende ode 'Sweet Home Alabama' werd gezongen door Lynyrd Skynyrd. Neil Young was in zijn Alabama iets minder positief.
  • Mardi Gras is ontstaan in Mobile. In 1702 ontstond dit Carnaval festijn en sindsdien is het er niet meer weggegaan. Iedere winter tovert de stad om in een gekleurde chaos en is iedereen in een feeststemming.
  • In het Mobile Civic Center zijn jaarlijks vele tentoonstellingen, optredens en concerten. Dit multifunctionele centrum barst van de evenementen.
  • In het Battleship Memorial Park staan verschillende voertuigen die door het Amerikaanse leger in oorlogstijd zijn gebruikt. Zo kun je een kijkje nemen op een echt oorlogsschip of een onderzeeër.
  • Mobile kent meer dan 45 parken. Het historische Bienville Square dateert uit 1850. Dit park is traditioneel ontmoetingsplek voor de inwoners van Mobile. Het is een heerlijke plek om onder een boom even uit te rusten.

Reizen Mobile

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors