Idaho

Idaho

door Marije Tigchelaar

Idaho is de staat waar goudzoekers vroeger hun geluk beproefden in de ruige Rocky Mountains. Tegenwoordig is het de plek om te raften of te klimmen.

In het noordwesten van de Rocky Mountains van Noord-Amerika ligt de staat Idaho. Ruim 1,5 miljoen mensen noemen zich trotste Idahoans. De staat is qua oppervlakte vergelijkbaar met het Noord-Amerikaanse gebied New England, dat in het noordoosten van Amerika ligt.

ZELF NAAR Idaho?

Bekijk alle 5 reizen naar Idaho

In de bergen van Idaho heeft menig persoon met een bijltje geprobeerd zijn geluk te beproeven. De bijnaam van de staat is namelijk de 'Gem State'. Niet alleen is het een plek waar veel edelstenen worden gewonnen. Het is naast de Himalaya in India de enige plek ter wereld waar het kostbare mineraal graniet ooit is aangetroffen.

Whitewater Rafting

Idaho staat bekend om avontuurlijke sporten, zoals bijvoorbeeld whitewater rafting. De Amerikaanse staat is zelfs de officieuze 'Whitewater Rafting Capital of the World'. De sport dankt haar naam aan het wilde water waarop je op een raft doorheen vaart. Door de sterke stromingen slaan de waterkolken tegen elkaar en lijkt het water wit.

De ideale plek om te raften is de Salmon River. Zoals de naam al doet vermoeden valt hier veel zalm te vangen. De bijnaam van Salmon River is 'the river of no return'. Door de sterkte stromingen is het onmogelijk om te keren. Zodra je de rivier opgaat, kan je slechts één kant op. Om de hele rivier helemaal af te varen kost zes dagen. Onderweg rust je uit in de vele hotsprings.

Hells Canyon

De diepste afgrond van Noord-Amerika ligt in het westen van Idaho. Deze Hells Canyon is bijna drieduizend meter diep en maar liefst zestien kilometer breed. Hiermee is het zelfs dieper dan de veel bekendere Grand Canyon.

Op het laagste punt van Hells Canyon stroomt de Snake River. De afgelopen zes miljoen jaar is deze rivier al bezig met het vormen van het ravijn. De afgrond is slechts op een paar plekken te bereiken met de auto. Het grootste gedeelte van dit gebied is compleet afgesloten van de rest van de wereld.

Duivelse bergen

De Seven Devils Mountains vormen het centrum van de reusachtige Hells Canyon. Deze zeven bergen zijn een perfecte spot om te klimmen. 'He Devil' is met 2.863 meter de hoogste top, zijn zusje 'She Devil' is slechts vier meter lager. Samen met 'Devils Throne' vormt dit trio een uitdaging.

Als je rondloopt door het gebergte besef je dat je in niemandsland bent. Het gebied is zo groot dat je enkel bij toeval andere klimmers tegenkomt. Vechten voor een plek om je tent op te zetten is er niet bij.

Boise

Na kamperen en avontuurlijke sporten is hoofdstad Boise een laidback stad om tot rust te komen. Boise ligt in het zuidwesten van Idaho en telt ruim 200.000 inwoners. Er zijn een aantal interessante musea over de Indianen die hier oorspronkelijk leefden.

Maar de meeste reizigers komen niet voor het stadsleven naar Idaho. Hoewel het centrum van Boise leuke uitgaansgelegenheden telt, praat je hier tot diep in de nacht na over alle klim- en raftavonturen die je hebt meegemaakt.

Reizen Idaho

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors